De geldigheidsduur van een octrooi hangt af van het type octrooi én het land waarin het is verleend, maar in de meeste gevallen is een octrooi geldig voor een periode van 20 jaar vanaf de indieningsdatum van de aanvraag. Dit betekent dat de octrooihouder gedurende deze periode het exclusieve recht heeft om de uitvinding commercieel te exploiteren en anderen kan verbieden de uitvinding zonder zijn toestemming te gebruiken, maken, verkopen of importeren.
In Nederland is deze termijn van 20 jaar ook van toepassing. Echter, voor octrooien op farmaceutische producten of plantbeschermingsmiddelen kan de geldigheidsduur onder bepaalde omstandigheden worden verlengd met maximaal vijf jaar door middel van het aanvullende beschermingscertificaat (ABC). Dit verlengt de periode waarin een geneesmiddel of een ander gereguleerd product beschermd is, om de tijd te compenseren die is verloren gegaan tijdens verleningsprocedure. Deze processen duren vaak heel erg lang waardoor de exploitatietijd relatief kort zou zijn bij een normale looptijd.
Het is belangrijk om op te merken dat een octrooi niet automatisch geldig blijft gedurende de gehele looptijd van 20 jaar. Octrooihouders moeten namelijk jaarlijks de instandhoudingstaks betalen om het octrooi in stand te blijven houden. In Nederland begint deze jaarlijkse betaling op de derde verjaardag van de octrooiaanvraag. Als deze kosten niet op tijd worden betaald kan het octrooi vervallen en verliest de octrooihouder alle rechten op de uitvinding.
Daarnaast kan een octrooi vervallen, of ongeldig worden verklaard, als blijkt dat het octrooi niet aan de wettelijke vereisten voldoet. Bijvoorbeeld wanneer wordt aangetoond dat de uitvinding niet nieuw en/of inventief was. In dergelijke gevallen kan een rechter of de octrooiverlenende instantie (bijvoorbeeld het Europees Octrooibureau in een oppositieprocedure) beslissen om het octrooi geheel of gedeeltelijk ongeldig te verklaren.
Belangrijk om te weten is verder dat de octrooihouders zelf actief moeten toezien op de geldigheid van hun octrooi om hun rechten gedurende de volledige looptijd te behouden.
Kunnen we je helpen met je vragen omtrent octrooien, laat het ons even weten. We helpen je graag verder! Onze contactgegevens zijn hier te vinden.