Collectief Geheugen

Welkom bij het Collectief Geheugen, de kennisbank van Custos IPC – het coöperatieve octrooibureau. In dit Collectief Geheugen zijn allerhande artikelen te lezen met betrekking tot Intellectual Property in het algemeen en octrooien in het bijzonder. Variërend van korte weetjes tot diepgaande long reads. Geschreven door onze IP Experts.

Hopelijk krijg je antwoord op de vragen die je hebt en dragen deze artikelen bij aan je bewustwording omtrent IP. Mocht dit niet (helemaal) het geval zijn, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ik heb een octrooi, en wat nu?

Octrooien zijn overal in de wereld geldig en als je een octrooi hebt, word je rijk…. Dat is een misverstand dat wijdverbreid is. Als dat toch eens waar was!

Hoe lang duurt het om een octrooi te verkrijgen?

Het standaard antwoord op de vraag hoe lang het duur om een octrooi te verkrijgen is “dat hangt ervan af”. Maar bij Custos IPC geven we graag een wat helderder en completer antwoord. Het proces om een octrooi te verkrijgen is afhankelijk van verschillende factoren.

Kan ik mijn uitvinding in meerdere landen beschermen?

Ja hoor, je kunt je uitvinding in meerdere landen beschermen, maar dit vereist wel een specifieke aanpak. Octrooibescherming is namelijk territoriaal, wat betekent dat een octrooi alleen bescherming biedt in het land waarin het is aangevraagd en verleend.

Wie houdt in de gaten of iemand inbreuk maakt op mijn octrooi?

Wanneer je octrooi is verleend, is dit vaak een mooie mijlpaal die gevierd mag worden. Immers, je octrooi geeft jou de exclusieve rechten op je uitvinding. Niemand anders mag zonder jouw toestemming de uitvinding gebruiken, produceren, verkopen of importeren. Maar, hoe handhaaf je dan je rechten?

Vanaf wanneer is een octrooi geldig?

Dat is een veelgestelde vraag aan ons. Gelukkig is er een eenvoudig antwoord: een octrooi is geldig vanaf het moment dat het verleend is door de octrooiverlenende instantie.

Is het moeilijk om een octrooi te krijgen?

Dat is een leuke vraag! Het verkrijgen van een octrooi kan zeker lastig zijn, omdat het proces meerdere stappen en strikte eisen omvat. Maar bij Custos IPC houden we van ontzorgen. Laat de moeilijkheid maar bij ons, we zijn er om je te helpen en niet om moeilijk te doen.

Aanvraag van een octrooi, hoe doe ik dat?

Het aanvragen van een octrooi in Nederland is een formeel proces dat bescherming biedt voor je uitvinding. Tijdens dit proces is de ondersteuning van een octrooigemachtigde geen verplichting, maar zorgt er zeker voor dat alles goed verloopt en er geen zaken over het hoofd worden gezien. Het aanvraagproces verloopt in verschillende stappen dat we hier kort uit de doeken doen.

Welke uitvindingen komen niet in aanmerking voor een octrooi?

Octrooien kunnen een breed scala aan uitvindingen beschermen. Maar, er zijn ook enkele onderwerpen die zijn uitgesloten van octrooibescherming. Deze uitsluitingen variëren per land, maar de meeste octrooisystemen hanteren gelukkig vergelijkbare richtlijnen. In dit artikel noemen we de belangrijkste uitzonderingen voor het verkrijgen van een octrooi.

Bestaat er een Europees octrooi?

Zoals zo vaak is er ook op deze eenvoudige en terechte vraag geen eenvoudig antwoord te geven. “Ja”,  er bestaat een Europees octrooi, maar het is niet hetzelfde als één enkel octrooi dat automatisch geldig is in alle Europese landen. Dus ook “nee”, er bestaat geen Europees octrooi, alhoewel….

Wat is een octrooi?

Een octrooi, in de volksmond ook wel patent genoemd, is een exclusief recht dat wordt verleend aan een uitvinder of een bedrijf voor een uitvinding. Dit exclusieve recht geeft de houder van het octrooi gedurende een bepaalde periode het alleenrecht om de uitvinding commercieel te exploiteren.

Blijft mijn octrooi geheim?

Om kort te gaan: Nee. Maar, wanneer je een octrooiaanvraag indient, blijft deze wel gedurende een bepaalde periode geheim. In de meeste landen, waaronder Nederland en de lidstaten van het Europees Octrooiverdrag is dit 18 maanden.

Wat is een unitair octrooi?

Het unitair octrooi is een relatief nieuw fenomeen in ons vakgebied. Er is heel veel over gesproken, zelfs al in 1973, toen het Europees Octrooiverdrag (EOV) van kracht werd. Maar door de verschillende politieke inzichten tussen de lidstaten is het pas op 1 juni 2023 van kracht geworden.

Het belang van octrooimonitoring van je concurrenten

Er zijn veel misverstanden over octrooien en de rechten die daaruit voortvloeien. Eén van deze misverstanden is dat je beschermd bent tegen inbreuk wanneer je een octrooi hebt. Inbreuk doet zich voor wanneer je een vergelijkbaar (of hetzelfde) proces gebruikt of een product te koop aanbiedt dat al beschermd wordt door een octrooi. Helaas is dit niet altijd het geval.

Wat is in-house IP management?

In het algemeen is IP management een strategisch proces waarbij gekeken wordt naar de bedrijfswaarde van je intellectueel eigendom en de bescherming die het je (nog) biedt. Daarbij hou je niet alleen rekening met octrooien, maar ook met merken, modellen, auteursrechten en bedrijfsgeheimen.

Wat is de geldigheidsduur van een octrooi?

De geldigheidsduur van een octrooi hangt af van het type octrooi én het land waarin het is verleend, maar in de meeste gevallen is een octrooi geldig voor een periode van 20 jaar vanaf de indieningsdatum van de aanvraag.

Bestaat er een wereldwijd octrooi?

Een vraag die geregeld gesteld wordt is of er een wereldwijd octrooi bestaat. Nee, er bestaat geen octrooi dat automatisch geldig is over de hele wereld. Een octrooi wordt verleend per land en is alleen geldig in het land waarin het verleend is.

Wat is de Innovatiebox?

De innovatiebox is een fiscale stimuleringsregeling voor alle ondernemingen die vennootschapsbelating betalen. De regeling is ontworpen om bedrijven te stimuleren om te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D).

Waarom zou ik een octrooi aanvragen?

Er zijn diverse redenen voor het aanvragen van een octrooi.

Een octrooi geeft je exclusieve rechten op je uitvinding, waardoor anderen niet zomaar jouw innovatie mogen gebruiken, verkopen of produceren zonder jouw toestemming.

Wanneer is er sprake van inbreuk op een octrooi?

Om te weten of er sprake is van inbreuk op een octrooi wordt artikel 69 van het Europees Octrooiverdrag (EOV) geraadpleegd. Protocol (par. 3.7.2) van artikel 69 luidt: ‘De beschermingsomvang van het Europees octrooi wordt bepaald door de conclusies.

Wil je meer weten? Laat het ons vooral weten!