IP Diensten

Custos IPC biedt een breed scala van IP diensten aan. Wij adviseren, ondersteunen en begeleiden ondernemers op het gebied van Intellectual Property (Intellectueel Eigendom). Het indienen van octrooiaanvragen en het beschermen van merk- en modelrechten vormt uiteraard een wezenlijk onderdeel van onze dienstverlening, maar we doen veel meer dan dat. Bovenal fungeren wij als adviseur, als klankbord en als sparringpartner.

Intellectual Property Management, kort gezegd IP Management, moet volgens onze bescheiden mening een integraal onderdeel zijn van de strategische beleidsvorming van iedere organisatie met een innovatief karakter. Hiermee wordt gewaarborgd dat er op basis van de beschikbare (en veranderende) informatie de juiste afwegingen, heroverwegingen en keuzes worden gemaakt.

In-house Intellectual Property Management

Om ervoor te zorgen dat IP Management structureel onderdeel wordt van de strategie heeft Custos IPC het In-house IP Management model ontwikkeld.

Met dit type samenwerking heb je een sparringpartner, een specialist, een collega, die bij jou op kantoor adviseert, meedenkt en meewerkt. Of je nu een bestaande IP portefeuille hebt, of R&D hoog in het vaandel hebt staan en graag met enige regelmaat wilt sparren over een te voeren IP strategie: Custos IPC kan te allen tijde een passende oplossing bieden. 

Een octrooi biedt exclusieve rechten op een uitvinding, waardoor anderen niet zomaar kunnen profiteren van  jouw ideeën. Het geeft je de mogelijkheid om je innovatie te commercialiseren zonder angst voor directe concurrentie. Ook kan een octrooi de waarde van je onderneming verhogen. Custos IPC staat je graag bij in het proces van het verkrijgen octrooien. Onze octrooigemachtigden zijn gekwalificeerd en hebben jarenlange ervaring met de octrooiprocedures in binnen- en buitenland.

Octrooi aanvragen

IP Searches / Onderzoeken

Om een eerste indruk te krijgen of je idee of uitvinding beschermd kan worden met een octrooi kun je een onderzoek door ons laten uitvoeren. Bij dit onderzoek, ook wel een oriënterend nieuwheidsonderzoek genoemd, wordt in een speciale database gezocht naar relevante publicaties met betrekking tot de uitvinding. Het uitvoeren van een oriënterend nieuwheidsonderzoek is optioneel, maar kan soms waardevolle inzichten bieden.

Andere voorbeelden van onderzoeken waar onze experts gespecialiseerd in zijn, zijn inbreukonderzoeken (ook wel freedom to operate genoemd), geldigheidsonderzoeken en Landscaping.

Wanneer iemand zonder toestemming van de octrooihouder een gepatenteerde uitvinding maakt, gebruikt, verkoopt, importeert of distribueert is er sprake van inbreuk. Inbreuk op een octrooi kan juridische stappen zoals een rechtszaak tot gevolg hebben, waarbij de octrooihouder probeert om de inbreuk te stoppen en mogelijk schadevergoeding te eisen. Onze experts hebben ruime ervaring in het adviseren van zowel octrooihouders die willen optreden tegen inbreukmakers als in het adviseren van ondernemers die aangesproken worden van inbreuk op octrooien van een ander. 

Inbreuk advies

Merkregistratie

Merkregistratie is de enige manier om je merk wettelijk te beschermen en het alleenrecht op het gebruik van je (toekomstige) merk te verkrijgen. We adviseren je graag over de mogelijkheden tot het vastleggen van je merknaam en staan je graag bij in het traject tot succesvolle merkregistratie.

 

Voor wie?

Onze IP diensten zijn er voor iedere organisatie die innovatie gedreven is. De invulling van de dienstverlening is natuurlijk afhankelijk van de grootte en de behoefte van betreffend bedrijf en de fase waarin ze zich bevindt. We zijn actief voor, en hebben ervaring met, start ups en scale ups, midden- en klein bedrijven (MKB) én corporates.

Benieuwd welke Custos IPC diensten voor jouw organisatie interessant kunnen zijn? Laat even een berichtje achter op onze contactpagina, dan nemen we snel contact met je op!

Door wie?

Een groot voordeel van samenwerken met Custos IPC is dat al onze specialisten ervaren zijn, én dat we een breed scala aan expertises aan boord hebben. Zo zijn inhoudelijke kennis en continuïteit gewaarborgd.

Onze leden zijn octrooigemachtigde, merk- en modelgemachtigde, Formalities Officer of Patent information specialist (IP onderzoeker). Check onze IP Experts pagina om meer te weten te komen over ervaring en achtergronden van alle personen. Daar kun je lezen dat we ervaring hebben in uiteenlopende sectoren: Bouw & infrastructuur, Chemie, Creatieve industrie, Energie, Hightech, Land- en Tuinbouw, Lifesciences, Maakindustrie, Medische Technologie, Offshore, Software & ICT, en Voedingsmiddelenindustrie.

Met wie?

Als coöperatie kennen we als geen ander het belang van samenwerken. Coöpereren zit in het hart van onze organisatie. Samen met tal van strategische (kennis)partners brengen we het belang van IP onder de aandacht en creëren we meerwaarde voor onze opdrachtgevers.

Strategische partners waar Custos IPC graag mee samenwerkt zijn:

Bedrijfsleven: productontwikkeling bureaus, engineeringbureaus, designbureaus, advocatenkantoren, accountantskantoren, subsidieadviesbureaus, venture capital fondsen, private equity fondsen, incubators, innovatiehubs

Overheid: Regionale Ontwikkel Maatschappijen (ROM), kennisinstellingen, Rijksdienst voor Ondernemen OCNL

Onderwijs: universiteiten, middelbaar- en hoger beroepsonderwijs