De innovatiebox is een fiscale stimuleringsregeling voor alle ondernemingen die vennootschapsbelating betalen. De regeling is ontworpen om bedrijven te stimuleren om te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Door een lager belastingtarief toe te passen op winsten die voortkomen uit innovatieve activiteiten, wordt het financieel aantrekkelijker voor bedrijven om te innoveren. De winst die in aanmerking komt voor de innovatiebox wordt belast tegen een effectief tarief van 9%, in plaats van het reguliere, hogere, vennootschapsbelastingtarief. Dit kan aanzienlijke belastingbesparingen opleveren voor bedrijven die investeren in R&D.

Voorwaarden Innovatiebox

Door gebruik te maken van de innovatiebox kan je als bedrijf de effectieve belastingdruk aanzienlijk verlagen, waardoor er meer kapitaal beschikbaar is voor verdere investeringen in R&D en innovatie.

Om in aanmerking te komen voor de innovatiebox moet je als bedrijf aan specifieke voorwaarden voldoen. Allereerst moet er een directe, aantoonbare, link moet zijn tussen de kosten die zijn gemaakt voor de ontwikkeling van het innovatieve product en de winsten die hieruit voortkomen. Dit is de zogeheten Nexusbenadering.

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen kleinere en grotere belastingplichtigen. De grens ligt bij 50 miljoen omzet en 7,5 miljoen winst op jaarbasis. Voor kleinere belastingplichtigen is een WBSO-verklaring (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) vereist als toegangsticket om gebruik te maken van de innovatiebox

Grotere belastingplichtigen dienen naast de WBSO-verklaring over een tweede ticket te beschikken. Dit kan eigen ontwikkelde software programmatuur zijn, of een octrooi.

Samenwerken

Om tot een optimaal resultaat te komen is samenwerking zeer wenselijk. Custos IPC werkt nauw samen met diverse strategische partners, zie onderaan onze dienstenpagina. Zo wordt kennis op het gebied van subsidies en fiscaliteit gecombineerd met kennis op het gebied van intellectueel eigendom.

Wil je meer weten over de ins en outs van de mogelijkheden van de innovatiebox voor jouw bedrijf, laat het ons even weten. We zoeken het graag voor je uit! Check onze contactpagina voor de juiste contactgegevens.