Wanneer je octrooi is verleend, is dit vaak een mooie mijlpaal die gevierd mag worden. Immers, je octrooi geeft jou de exclusieve rechten op je uitvinding. Niemand anders mag zonder jouw toestemming de uitvinding gebruiken, produceren, verkopen of importeren. Maar, hoe handhaaf je dan je rechten? Het is namelijk de eigen verantwoordelijkheid van de octrooihouder om in de gaten te houden of er inbreuk wordt gemaakt op het octrooi.

Helaas is er geen officiële instantie die toezicht houdt op het gebruik van jouw octrooi door anderen. Dit betekent dat je zelf actief de markt en je concurrenten moet volgen om te zien of iemand jouw geoctrooieerde technologie gebruikt. Dit kan lastig zijn, vooral als je actief bent in een dynamische en snel veranderende industrie. Daarom moet je regelmatig onderzoek doen naar nieuwe producten en processen in de markt. Ook moet je de bedrijven die actief zijn in jouw sector goed blijven volgen.

Gelukkig kun je als octrooihouder wel hulp inschakelen om octrooi-inbreuk op te sporen. Octrooibureaus kunnen je ondersteunen bij het monitoren van de markt. Zij weten om te gaan met geavanceerde zoeksystemen om potentiële inbreukmakers te identificeren.

Als je vermoedt dat iemand inbreuk maakt op jouw octrooi, is het belangrijk om stappen te zetten. De eerste stap is vaak het versturen van een brief, waarin je de potentiële inbreukmaker verzoekt een gesprek aan te gaan over de vermoedelijke inbreuk. Indien de vermoedens sterk zijn kun je ook verzoeken om de inbreuk te staken en zo mogelijk schadevergoeding eisen.

Als de inbreuk dan blijft voortduren, kun je juridische stappen ondernemen, zoals het starten van een rechtszaak. Gelukkig komt het meestal zo ver niet. Belangrijk is dus dat je actief je rechten in de gaten houdt en, indien nodig, externe ondersteuning zoekt. Zo kun je zo goed mogelijk profiteren van de bescherming die een octrooi biedt.

Heb je hier nog een vraag over, contacteer ons dan gerust. Wij zijn er om jou te helpen.