dumm

De eisen voor het verlenen van een octrooi zijn:

  1. Nieuw – nergens ter wereld is de uitvinding openbaar bekend vóór de dag van indiening van de octrooiaanvrage
  2. Inventief – de uitvinding is niet voor de hand liggend op basis van de stand der techniek
  3. Industriëel toepasbaar – de uitvinding kan ook echt gemaakt worden
  4. Nawerkbaar – de uitvinding kan gereproduceerd worden

Als uitvinder denk je vaak dat jouw idee uniek is, en dus nieuw en inventief. Mocht je zeker willen weten dat dit klopt, is het mogelijk om een onderzoek te laten doen. Op onze dienstenpagina kan je hier meer over lezen. Wil je weten of jouw vinding aan alle eisen voldoet om een octrooi te verlenen, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder. Onze contactgegevens zijn te vinden via deze link.

Om te weten of er sprake is van inbreuk op een octrooi wordt artikel 69 van het Europees Octrooiverdrag (EOV) geraadpleegd. Protocol (par. 3.7.2) van artikel 69 luidt: ‘De beschermingsomvang van het Europees octrooi wordt bepaald door de conclusies. Niettemin dienen de beschrijving en de tekeningen tot uitleg van de conclusies’.

Er zijn diverse soorten te onderscheiden, te weten:

  • Letterlijke inbreuk: hier is sprake van als iemand de uitvinding, i.e. alle kenmerken, uit de onafhankelijke conclusie(s) van een octrooi toepast.
  • Er is equivalente inbreuk wanneer met middelen die niet letterlijk onder de tekst lezen maar als equivalent beschouwd kunnen worden hetzelfde resultaat wordt behaald. In deze situaties kan de uitleg per land verschillen.
  • Er is indirecte inbreuk bij het leveren van een wezenlijk bestanddeel van de uitvinding als men weet of gezien de omstandigheden duidelijk is, dat die middelen voor die toepassing geschikt en bestemd zijn.

Advies nodig? Stuur ons even een berichtje naar info@custos-ipc.nl of raadpleeg onze contactpagina voor de betreffende telefoonnummers.

Er zijn diverse redenen voor het aanvragen van een octrooi.

Een octrooi geeft je exclusieve rechten op je uitvinding, waardoor anderen niet zomaar jouw innovatie mogen gebruiken, verkopen of produceren zonder jouw toestemming. Dit biedt je de mogelijkheid om alle tijd, moeite en investeringen die je hebt gedaan om het product te ontwikkelen terug te verdienen. In eerste instantie lijken octrooien vaak duur, maar als je de kosten vergelijkt met het totaalplaatje aan kosten wat vaak met de ontwikkeling van een nieuw product gemoeid gaat, is het vaak maar een heel klein deel daarvan.

Octrooien kunnen daarnaast een belangrijk onderdeel zijn van de waarde van een bedrijf. Het hebben van een sterk octrooiportfolio kan je bedrijf aantrekkelijker maken voor investeerders en potentiële partners. Het toont aan dat je bedrijf waardevolle intellectuele eigendomsrechten bezit, wat de groeipotentie en stabiliteit kan benadrukken. Tevens draagt de octrooiportfolio bij aan het imago van de onderneming.

Een octrooi kan ook direct inkomsten genereren. Met het uitgeven van een licentie kun je een ander toestemming verlenen om het geoctrooieerde product te maken of te verkopen, tegen betaling van licentiekosten. Dit kan heel lucratief zijn als het geoctrooieerde breed toepasbaar is in verschillende sectoren. Ook het verkopen van een octrooi is een optie. Dit kan een bron van inkomsten zijn of strategisch worden gebruikt om samenwerkingen aan te gaan.

Het hebben van een octrooi kan het gemakkelijker maken om financiering te verkrijgen voor onderzoek en ontwikkeling, omdat het voor investeerders en subsidieverstrekkers interessant kan zijn om te investeren in intellectueel eigendom dat in aanmerking komt voor octrooibescherming.

Tot slot, wanneer grote belastingplichtigen gebruik willen maken van de innovatiebox, dan kan een octrooi als tweede ticket fungeren. Meer informatie hierover vind je hier.

Je leest het, redenen genoeg voor het aanvragen van een octrooi. Heb je een vinding, of wil je advies op het gebied van intellectueel eigendom, neem dan contact met ons op. Een eenvoudig mailtje naar info@custos-ipc.nl volstaat. Mocht je liever telefonisch contact hebben, check dan onze contactpagina.

De innovatiebox is een fiscale stimuleringsregeling voor alle ondernemingen die vennootschapsbelating betalen. De regeling is ontworpen om bedrijven te stimuleren om te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Door een lager belastingtarief toe te passen op winsten die voortkomen uit innovatieve activiteiten, wordt het financieel aantrekkelijker voor bedrijven om te innoveren. De winst die in aanmerking komt voor de innovatiebox wordt belast tegen een effectief tarief van 9%, in plaats van het reguliere, hogere, vennootschapsbelastingtarief. Dit kan aanzienlijke belastingbesparingen opleveren voor bedrijven die investeren in R&D.

Voorwaarden Innovatiebox

Door gebruik te maken van de innovatiebox kan je als bedrijf de effectieve belastingdruk aanzienlijk verlagen, waardoor er meer kapitaal beschikbaar is voor verdere investeringen in R&D en innovatie.

Om in aanmerking te komen voor de innovatiebox moet je als bedrijf aan specifieke voorwaarden voldoen. Allereerst moet er een directe, aantoonbare, link moet zijn tussen de kosten die zijn gemaakt voor de ontwikkeling van het innovatieve product en de winsten die hieruit voortkomen. Dit is de zogeheten Nexusbenadering.

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen kleinere en grotere belastingplichtigen. De grens ligt bij 50 miljoen omzet en 7,5 miljoen winst op jaarbasis. Voor kleinere belastingplichtigen is een WBSO-verklaring (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) vereist als toegangsticket om gebruik te maken van de innovatiebox

Grotere belastingplichtigen dienen naast de WBSO-verklaring over een tweede ticket te beschikken. Dit kan eigen ontwikkelde software programmatuur zijn, of een octrooi.

Samenwerken

Om tot een optimaal resultaat te komen is samenwerking zeer wenselijk. Custos IPC werkt nauw samen met diverse strategische partners, zie onderaan onze dienstenpagina. Zo wordt kennis op het gebied van subsidies en fiscaliteit gecombineerd met kennis op het gebied van intellectueel eigendom.

Wil je meer weten over de ins en outs van de mogelijkheden van de innovatiebox voor jouw bedrijf, laat het ons even weten. We zoeken het graag voor je uit! Check onze contactpagina voor de juiste contactgegevens.

Een eenvoudige vraag, die toch met enige regelmaat gesteld wordt. Het antwoord op deze vraag is een kort en eenvoudig, namelijk: niks. Er is geen verschil tussen een octrooi en een patent.

Het woord octrooi is in Nederland de officiële term voor het alleenrecht op een uitvinding. In de Nederlandse wetgeving wordt dan ook gesproken over octrooien en niet over patenten. In de Engelse taal heet dit recht een patent. Deze term is in de loop der tijd “vernederlandst” en binnengeslopen in de Nederlandse taal. De termen octrooi en patent worden nu vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen dus eigenlijk gewoon hetzelfde. Er is dus geen verschil.

Heb je nog andere vragen omtrent octrooien en worden deze niet beantwoord in de FAQ, stuur ons dan een berichtje naar info@custos-ipc.nl of bel ons op één van onze telefoonnummers die op de contactpagina staan.

Een vraag die geregeld gesteld wordt is of er een wereldwijd octrooi bestaat. Nee, er bestaat geen octrooi dat automatisch geldig is over de hele wereld. Een octrooi wordt verleend per land en is alleen geldig in het land waarin het verleend is.

Er bestaan wel enkele internationale/regionale systemen die het proces van octrooibescherming in meerdere landen kunnen vergemakkelijken. Een internationale PCT (Patent Cooperation Treaty) octrooiaanvraag is hiervan een voorbeeld, waarbij je in eerste instantie een octrooi kunt aanvragen voor alle deelnemende landen, wat er momenteel 157 zijn. Aan het einde van de PCT procedure moet echter alsnog een keuze worden gemaakt in welke landen je uiteindelijk een verleend octrooi wilt krijgen. Een internationale PCT-octrooiaanvraag biedt dus geen wereldwijd octrooi, maar het vereenvoudigt het aanvraagproces en geeft je meer tijd om te beslissen in welke specifieke landen je uiteindelijk octrooi wilt verkrijgen.

We zijn je graag van dienst met al je vragen op het gebied van intellectueel eigendom. Custos IPC is actief in Nederland en heeft wereldwijd partners waar we mee samen werken. Wat we zoal doen voor diverse opdrachtgevers kan je teruglezen op onze dienstenpagina. Via onze contactpagina kom je achter alle relevante gegevens om contact met ons op te nemen.

De geldigheidsduur van een octrooi varieert en is afhankelijk van het type octrooi en de wetgeving van het specifieke land waar het octrooi is verleend. Over het algemeen hebben octrooien echter een beperkte geldigheidsduur om innovatie te bevorderen en uitvinders te stimuleren hun uitvindingen openbaar te maken.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Utility Octrooien (uitvindingen): In veel landen heeft een utility octrooi een geldigheidsduur van ongeveer 20 jaar vanaf de indieningsdatum van de octrooiaanvraag. Na deze periode vervalt het octrooi, en anderen kunnen de uitvinding vrijelijk gebruiken.
  • Design Octrooien (ontwerpen): De geldigheidsduur van design octrooien is meestal korter dan die van utility octrooien. In veel landen varieert dit tussen 10 en 15 jaar, afhankelijk van de specifieke wetgeving.
  • Planten Octrooien: Voor octrooien op nieuwe plantenvariëteiten kunnen de regels variëren, maar de geldigheidsduur is doorgaans ook rond de 20 jaar.

Het is belangrijk om te weten dat de exacte regels en duur van octrooibescherming kunnen verschillen per land. Soms kan de geldigheidsduur worden verlengd onder bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij bepaalde farmaceutische producten waarvoor aanvullende bescherming kan worden verleend. Het is verstandig om de specifieke octrooiwetgeving van het betreffende land te raadplegen voor gedetailleerde informatie.

Kunnen we je helpen met je vragen omtrent octrooien, laat het ons even weten. We helpen je graag verder! Onze contactgegevens zijn hier te vinden.

Wat is in-house IP management?

Onze in-house IP management samenwerking kenmerkt zich door de fysieke aanwezigheid van één van onze IP experts. Als IP manager op locatie fungeert de octrooigemachtigde als sparringpartner voor de directie. Door regelmatig en structureel te spreken over lopende innovaties, de bijbehorende roadmap, mogelijke business cases, investeringen en de bestaande octrooiportefeuille, houd je grip op de strategie en ben je in staat bewuste keuzes te maken op het gebied van IP.

De kern is goed strategisch advies. Advies waarin weloverwogen wordt gekeken naar innovatie in de volle breedte. Vroegtijdig signaleren van ontwikkelingen, zowel intern als extern.

Meer weten? Check de uitgebreide pagina.

Octrooimonitoring – inleiding

Er zijn veel misverstanden over octrooien en de rechten die daaruit voortvloeien. Eén van deze misverstanden is dat je beschermd bent tegen inbreuk wanneer je een octrooi hebt. Inbreuk doet zich voor wanneer je een vergelijkbaar (of hetzelfde) proces gebruikt of een product te koop aanbiedt dat al beschermd wordt door een octrooi. Helaas is dit niet altijd het geval. Ook wanneer je zelf een octrooi hebt, kan er sprake zijn van inbreuk. Dit is dus al een belangrijke reden om je concurrenten in de gaten te houden. En dan niet alleen octrooimonitoring van hun portefeuille, maar ook hun verkoopactiviteiten, marketing, de producten of diensten die ze verkopen, en hun aanwezigheid op symposia, congressen en beurzen. Immers, je concurrenten kennen is ook jezelf kennen.

Octrooimonitoring van de octrooiportfolio van de concurrenten van onze klanten is iets wat wij dagelijks doen. Wij kennen de trucjes om de activiteiten van uw concurrenten te volgen. Helaas is door de geheimhoudingsperiode van 18 maanden de octrooi-informatie wel wat vertraagd. Het goede nieuws is echter dat dit ook geldt voor je eigen portfolio. Jouw concurrenten kunnen jouw laatste activiteiten dus óók niet zien. Deze geheime periode van 18 maanden geldt voor iedereen, dus dit is een gewoon een feit.

Alles van vóór die tijd is dus gewoon openbaar. Bij Custos IPC kunnen we je helpen om deze informatie op te sporen en waarschuwingen in te stellen, welke database je ook gebruikt. Op deze manier kan je precies zien waar je concurrenten mee bezig zijn en elke stap in hun ontwikkelingen volgen. Dat wil zeggen, als ze dat openbaar maken. We zijn geen privédetectives, dus geheimen blijven geheim! Ook voor ons.

Want het mooie van geheimen is, nou ja, dat het geheimen zijn. Als je concurrenten niet willen publiceren in ruil voor een octrooi, zul je het op deze manier nooit te weten komen. Dan moet je andere bronnen raadplegen. Maar zoals we al zeiden, dat is niet onze specialiteit. Maar, als het in de databases staat, kunnen we het vinden. Dat is helaas niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. We hebben vaak gezien dat concurrenten ervoor kiezen om onder een andere naam in te dienen, zodat ze niet gevonden worden. Voor sommige bedrijven is dit gewoon een spel. Je moet dus de regels kennen, volgens de regels spelen en de gaten vinden om de concurrentie te slim af te zijn.

In onze moderne competitieve samenleving kan octrooimonitoring van het intellectueel eigendom (IE) van de concurrenten dé doorslaggevende factor zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven die moeite doen om hun IE te beschermen succesvoller zijn dan bedrijven die dat niet doen. Of dat nu komt door hun slimmere algehele strategie, óf gewoon omdat hun aandacht voor IE van een goed niveau is, is niet altijd duidelijk. Maar de kans is groot dat deze bedrijven het gehele plaatje in overweging nemen, een duidelijke algemene strategie en doel hebben én hun IE-strategie hierop aanpassen. Zodat het perfect past, als een handschoen. Zoals het hoort!

Het zal duidelijk zijn dat de IE-strategie deel moet uitmaken van de algemene bedrijfsstrategie, net zoals de marketing- en verkoopstrategie. Het moet passen bij waar het bedrijf mee bezig is. Het is nooit één stukje van de puzzel dat het succes bepaalt, het is altijd het hele pakket. En IE is duidelijk een onderdeel van deze puzzel. Dus het is misschien beter om het spel te spelen en voorbereid te zijn. Door proactief je concurrenten te scannen, kan je dat concurrentievoordeel behalen.

Een essentiële stap in het effectief beheren van een octrooiportfolio is het regelmatig uitvoeren van evaluaties. De meeste bedrijven hebben een wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse evaluatie, afhankelijk van de grootte van de portfolio en het technische gebied. Deze regelmatige octrooimonitoring moet meerdere doelen dienen. Allereerst zijn ze er om te zien wat het concurrentievoordeel is, maar ook om het mogelijk te maken om octrooien (of octrooiaanvragen) te identificeren die je eigen ontwikkelingen mogelijk blokkeren. Verder kan het vergelijken van je eigen portfolio met dat van de concurrent je eigen strategie versterken. Op deze manier kan je ook je eigen bedrijfsstrategie evalueren. Deze evaluaties dienen ook om inbreuk te voorkomen door te weten wat al beschermd is. Wanneer je op de hoogte bent van deze ontwikkelingen, kun je je eigen IE-strategie hierop afstemmen. Op deze manier kan je ontdekken waar mogelijke problemen zich zullen voordoen.

Door hun en jouw portfolio regelmatig te evalueren, kan je optimaliseren hoe je je geld spendeert, potentiële waardevolle ontwikkelingen spotten en ervoor zorgen dat de octrooien ook bijdragen aan het algehele zakelijk succes.

We zullen nu dieper ingaan op het monitoren van de octrooien van de concurrenten.

Voordelen van octrooimonitoring

Een aantal van deze voordelen zijn hieronder opgesomd:

  1. Zoeken naar mogelijke inbreuk

Wanneer je een product verkoopt of een proces gebruikt in de fabriek dat geheel of gedeeltelijk wordt gedekt door een octrooi (of octrooiaanvraag), loop je het risico inbreuk te maken op bestaande rechten. Als je weet of jouw oplossing inbreuk maakt op die van iemand anders, kan je nadenken over een mogelijke licentie voordat je in een inbreukzaak verwikkeld raakt. Dat is altijd een stressvolle bezigheid. Het geeft ook de mogelijkheid om mogelijke alternatieven te organiseren. Want meestal zijn er mogelijkheden. En als je geen rechten vindt, weet je dat het risico op een kostbare strijd voor de rechter in elk geval kleiner is.

Het risico van het niet monitoren van concurrenten is dat de eigenaar van een octrooi je niet alleen kan dwingen te stoppen met de verkoop van je producten, maar ook schadevergoeding kan eisen voor een mogelijk verlies aan verkopen. Dit risico is bijzonder hoog voor kleinere bedrijven die afhankelijk zijn van een paar innovatieve producten en ideeën om inkomsten te genereren. Om een dergelijke situatie te voorkomen, is het verstandig om voortdurend de octrooien van concurrenten te monitoren en te analyseren om er zeker van te zijn dat jouw organisatie op de hoogte is van de potentiële risico’s. Een rechtszaak is een zeer stressvolle bezigheid en als deze vermijdbaar is, is het leven een stuk aangenamer! Met een goede voorbereiding, zijn de kansen op succes groter.

  1. Zoeken naar nieuwe kansen

Wanneer je de zwakheden van je concurrenten kent, evenals hun ontwikkelingen, wordt het gemakkelijker om je eigen succesvolle onderzoeksrichting te bepalen, nieuwe kansen te ontdekken en misschien zelfs nieuwe technologische gebieden te vinden. In plaats van te concentreren op de gebruikelijke paden, zal het kiezen van een nieuw technologisch gebied, indien mogelijk, waarschijnlijk ten goede komen aan het bedrijf, waarde toevoegen en een nieuwe impuls geven aan de portfolio, de producten en de diensten.

Door dit te monitoren kan je ook meer te weten komen over de zwakke punten van de concurrenten, die je vervolgens kan benutten om een positie in het technisch gebied veilig te stellen. En het kan ook helpen bij het bepalen van een nieuw investeringsgebied.

  1. “White space”-analyse

Hoe dichtgetimmerd een technisch veld ook lijkt, er is altijd de mogelijkheid om gebieden te ontdekken die nog niet zijn gedekt, met enkele uitzonderingen natuurlijk. Deze white spaces (witte gebieden) zijn díe delen waar nog steeds de mogelijkheid bestaat om nieuwe technologische oplossingen te vinden. Het ontdekken van deze gebieden door middel van octrooimonitoring geeft je bedrijf een concurrentievoordeel.

In het algemeen is het altijd in het belang van het bedrijf om de ontwikkeling van nieuwe producten te stimuleren. Stilstand is in deze wereld hetzelfde als achteruitgang. Zodra de witte gebieden zijn geïdentificeerd, kunnen deze specifieke interessegebieden in sommige gevallen worden beschermd door intellectuele eigendomsrechten. Door kritische strategische beslissingen te nemen in combinatie met een goed begrip van het concurrentielandschap, kun je risico’s wegnemen die gunstig zijn voor het bedrijf.

  1. Kansen om actie te ondernemen

Door octrooimonitoring van de portfolio van je concurrenten, kun je potentiële acties tegen een octrooi of een octrooiaanvraag vinden. Als er volgens jouw informatie een octrooi zal worden verleend, maar ook denkt dat er documentatie en/of kennis beschikbaar is die iets heel anders aantoont. Dan kan het zijn  dat de octrooiaanvraag van de concurrent niet voldoet aan de criteria voor octrooieerbaarheid.

Het is dan mogelijk om in deze situatie ‘third party observations” in te dienen om de lopende octrooiaanvraag aan te vechten. Of misschien is het wel beter om te wachten tot na de verlening om vervolgens een oppositie in te dienen. Want dan ben je in ieder geval partij in de procedure. Al deze beslissingen omvatten veel parameters, dus het is nuttig om je octrooigemachtigde te raadplegen voor advies. Dit is ook belangrijk om zodoende een grondig begrip te krijgen van de procedures om zo eventueel de strategie weer bij te stellen.

  1. Zoeken naar nieuwe potentiële concurrenten

De komst van een nieuwe concurrent in een vakgebied zorgt altijd voor enige verstoring bij de reeds bestaande bedrijven. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de activiteiten van deze concurrenten om je eigen bedrijf gezond te houden. Door dit te doen, is het bedrijf beter voorbereid om strategisch met mogelijke bedreigingen om te gaan. En het biedt de mogelijkheid om nieuwe potentiële samenwerkingsverbanden te ontdekken die wederzijds voordelig kunnen zijn.

  1. Analyse van markten en jurisdicties

Zoals duidelijk zal zijn, zijn technologische ontwikkelingen niet beperkt tot één land, jurisdictie of fysieke geografie (markt) in deze wereld. Daarom moet het monitoren gericht zijn op alle jurisdicties of geografische gebieden waar je zaken doet, zonder de rest van de plannen te vergeten.

  1. Huidige investeringen en toekomstige trends

Het is duidelijk dat octrooibescherming een duur proces is, zowel in termen van geld als tijd. Daarom moeten bedrijven dit serieus nemen en de juiste investeringen doen. Het verkrijgen van octrooirechten kan een concurrentievoordeel opleveren dat de investering de moeite waard maakt.

Aangezien octrooiaanvragen doorgaans investeringen voor de lange termijn zijn, kan het enkele jaren duren voordat de producten op de markt komen. De ontwikkelingen van je concurrenten kunnen worden bepaald door octrooiaanvragen en als zodanig hun innovaties onthullen. Door de resultaten te analyseren, kunt je je bedrijfsstrategie afstemmen op de marktvraag en hopelijk de concurrentie voorblijven. Het is bijna alsof je een glazen bol hebt. Door in de gaten te houden wat een concurrent probeert te beschermen, krijg je een goed inzicht in de bedrijfsstrategie van de concurrent. Het helpt om hun richting beter te begrijpen en biedt een kans om hen te slim af te zijn.

Conclusie

Om écht te profiteren van de octrooimonitoring moet de beschikbare informatie regelmatig worden bijgewerkt. Het is het beste om dit regelmatig te doen, om bij te blijven met de concurrentie. Dus wacht niet tot je concurrenten té ver voor liggen en begin met het monitoren van hun octrooiactiviteiten. Dit helpt je om voorop te blijven in innovatie en niet slechts een volger te zijn. Hulp nodig bij octrooimonitoring? De experts van Custos IPC helpen graag! Check onze contactpagina voor de relevante contactgegevens.

Simpel gezegd, een octrooi geldig te laten blijven doe je door het blijven betalen van de taxen. Elke octrooiverlenende instantie heeft mensen in dienst om de rechten van de aanvragers in goede banen te leiden en te houden. Ook is het nodig om de systemen van deze organisaties te onderhouden en de informatie bij te werken. Daar staat uiteraard een vergoeding tegenover, dit noemen we taxen.

Deze taxen zijn bedragen die de octrooihouder moet betalen na verlening om het octrooi geregistreerd te houden. Het is meestal gebruikelijk om deze taxen elk jaar te betalen, vandaar de naam jaartaxen of instandhoudingstaxen. Deze worden dan één keer per jaar betaald en dan staat in het register ook geregistreerd tot wanneer het octrooi geldig is.

Normaal is een octrooi 20 jaar geldig na de indieningsdatum. Maar dan wél met de voorwaarde dat deze jaartaxen betaald worden. Als dit niet zo is word het octrooi in het register uitgeschreven en zijn er geen rechten meer van toepassing. Het is octrooi is dan dus niet meer geldig. Nu kan het zijn dat er ondanks alle voorzichtigheid per ongeluk niet is betaald. Dan zijn er binnen zekere grenzen nog wel mogelijkheden. Maar het is belangrijk om deze betalingen goed in de gaten te houden om geen rechten te verliezen.

Meestal beginnen de betalingen van de taxen vanaf het derde of vierde jaar na de indieningsdatum van je octrooiaanvraag, maar dit kan verschillen per land. De kosten daarvoor stijgen meestal gedurende de looptijd van het octrooi. Dit is om ervoor te zorgen dat alleen waardevolle octrooien behouden blijven. Je betaalt de instandhoudingskosten aan het nationale of regionale octrooibureau waar het octrooi is verleend, bijvoorbeeld het Europees Octrooibureau (EOB / EPO) voor Europese octrooien of het Nederlands Octrooicentrum voor Nederlandse octrooien.

Bij Custos IPC zijn we gewend om octrooirechten goed in de gaten te houden en geen betalingen te missen. Octrooiverlenende instanties sturen meestal geen herinneringen voor deze betalingen, dus het is belangrijk om zelf een goed systeem bij te houden. Daarom hebben we de beschikking over Formalities Officers. Deze zijn opgeleid om de betalingstermijnen in de gaten te houden zodat je geen rechten kwijt raakt.

Wil je meer weten over onze diensten, check onze diensten pagina of neem contact met ons op!

Het unitair octrooi is een relatief nieuw fenomeen in ons vakgebied. Er is heel veel over gesproken, zelfs al in 1973, toen het Europees Octrooiverdrag (EOV) van kracht werd. Maar door de verschillende politieke inzichten tussen de lidstaten is het pas op 1 juni 2023 van kracht geworden.

Het unitair octrooi wordt ook wel het Europees octrooi met eenheidswerking genoemd, maar dat is wel een erg lange titel. Daarom wordt meestal gesproken over een unitair octrooi (afkorting UP). Het is bedoeld om octrooibescherming in meerdere EU landen eenvoudiger én goedkoper te maken. In het ‘oude’ systeem moesten de octrooihouders na verlening afzonderlijk octrooien aanvragen en onderhouden voor elk land waar ze bescherming in wilden hebben.

Een unitair octrooi is gebaseerd op een reeds verleend Europees octrooi. Na verlening kan de octrooihouder er nu ook voor kiezen om het eenheidswerking te geven. Dit betekent dat het octrooi niet langer slechts geldig is in de gekozen afzonderlijke landen, maar één uniforme bescherming biedt in alle deelnemende EU-lidstaten. Op dit moment doen er 18 EU-landen mee, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland.

Er zijn een aantal voordelen van een unitair octrooi. Zo hoeven octrooihouders niet langer in meerdere landen nationale validaties (het geldig maken door o.a. vertalingen van de conclusies) te regelen, alsook geen nationale heffingen te betalen. Dit maakt het UP een stuk goedkoper. Daarnaast is het eenvoudiger om inbreukprocedures te starten, aangezien er maar één gerechtshof is, het Unified Patent Court (UPC). Deze is als enige bevoegd om over geschillen met betrekking tot unitaire octrooien te beslissen. Dit in tegenstelling tot mogelijke procedures in meerdere landen.

Er zijn ook enkele nadelen. Het systeem is relatief nieuw. Bedrijven zullen dus moeten wennen aan de veranderingen. Waar nodig zal je je octrooi strategie moeten aanpassen en je positie opnieuw bepalen. Verder biedt een unitair octrooi geen bescherming in niet-deelnemende landen, wat betekent dat in die landen nog steeds afzonderlijke aanvragen nodig zijn.

Heb je hier nog een vraag over, contacteer ons dan gerust. Wij zijn er om jou te helpen. Dat doen we graag en goed!

Om kort te gaan: Nee. Maar, wanneer je een octrooiaanvraag indient, blijft deze wel gedurende een bepaalde periode geheim. In de meeste landen, waaronder Nederland en de lidstaten van het Europees Octrooiverdrag is dit 18 maanden. Dit betekent dat je uitvinding in deze periode voor niemand anders bekend is. De aanvraag wordt niet gepubliceerd en je concurrenten of andere partijen hebben geen toegang tot je uitvinding.

Deze geheime periode is belangrijk voor de aanvrager, omdat het de gelegenheid geeft om weloverwogen strategische beslissingen te nemen. Zowel op technisch als commercieel vlak. Het biedt ook de mogelijkheid om verdere verbeteringen aan je uitvinding aan te brengen zonder dat je technologie onmiddellijk bekend wordt.

Na afloop van de 18 maanden wordt de octrooiaanvraag automatisch gepubliceerd door de octrooiverlenende instantie, zoals het Octrooicentrum Nederland (OCNL) of het Europees Octrooibureau (EOB). Deze publicatie zal altijd plaatsvinden, ongeacht of het octrooi al is verleend of nog in behandeling is. Vanaf dat moment is de aanvraag openbaar en kan iedereen de inhoud ervan inzien. Dit betekent dat de technische details van je uitvinding toegankelijk worden voor concurrenten, potentiële licentienemers of andere geïnteresseerden. Maar er zitten nog geen rechten aan vast, dit is pas na de verlening.

Het is belangrijk om op te merken dat na de verlening de bescherming kan terugwerken tot de indieningsdatum van je aanvraag. Dit betekent dat wanneer je octrooi uiteindelijk wordt verleend, je rechten hebt vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend, en niet pas vanaf de datum van verlening.

Het is dus goed om te weten dat jouw octrooiaanvraag geheim blijft voor een periode van 18 maanden. Na deze periode wordt de aanvraag gepubliceerd en wordt de inhoud dus openbaar, maar de bescherming kan terugwerken tot de datum van indiening, als het octrooi is verleend.

Heb je hier nog een vraag over, neem dan contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder.

Een octrooi, in de volksmond ook wel patent genoemd, is een exclusief recht dat wordt verleend aan een uitvinder of een bedrijf voor een uitvinding. Dit exclusieve recht geeft de houder van het octrooi gedurende een bepaalde periode het alleenrecht om de uitvinding commercieel te exploiteren. Dit betekent dat de octrooihouder anderen kan verbieden de uitvinding te maken, gebruiken, verkopen of importeren zonder toestemming. In de meeste landen is een octrooi voor een periode van maximaal 20 jaar geldig, als tenminste de jaarlijks verschuldigde kosten worden betaald.

Eisen om aan een octrooi te voldoen

Om in aanmerking te komen voor een octrooi, moet een uitvinding voldoen aan drie belangrijke eisen:

  1. Het moet nieuw zijn. Dit betekent dat de uitvinding niet eerder geopenbaard is, waar ook ter wereld. Dit kan in de vorm van publicaties, presentaties of verkoop zijn.
  2. Het moet inventief zijn. Dit betekent dat de uitvinding niet voor de hand mag liggen voor een vakman op het betreffende technische gebied.
  3. Het moet industrieel toepasbaar zijn. De uitvinding moet praktisch uitvoerbaar zijn en niet alleen puur theoretisch of abstract zijn.

Een octrooi biedt verschillende voordelen. Het geeft de houder een monopolie positie op de markt, waardoor concurrenten de uitvinding niet kunnen gebruiken zonder zijn toestemming. Verder kan een octrooi (of liever nog een octrooiportefeuille) de waarde van een bedrijf vergroten, vooral als het strategisch belangrijke technologie beschermt.

Het aanvragen van een octrooi is een combinatie van een juridisch en een technisch proces. De uitvinding moet zorgvuldig beschreven worden in een octrooiaanvraag en dat is maatwerk. Meestal wordt een octrooigemachtigde ingeschakeld om dit proces te begeleiden om ervoor te zorgen dat aan alle eisen wordt voldaan, zodat het octrooi maximaal rendement oplevert voor de octrooihouder.

In een wereld waar innovatie steeds belangrijker wordt, zijn octrooien een geweldig instrument om je intellectueel eigendom te beschermen en bedrijven de mogelijkheid te bieden hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling te beschermen en te benutten.

Heb je hier nog een vraag over, contacteer ons dan gerust. Wij zijn er om jou te helpen. Dat doen we graag en goed!

Zoals zo vaak is er ook op deze eenvoudige en terechte vraag geen eenvoudig antwoord te geven. “Ja”,  er bestaat een Europees octrooi, maar het is niet hetzelfde als één enkel octrooi dat automatisch geldig is in alle Europese landen. Dus ook “nee”, er bestaat geen Europees octrooi, alhoewel….

Het Europese octrooisysteem wordt beheerd door het Europees Octrooibureau (EOB). Dit systeem stelt uitvinders in staat om via één aanvraagprocedure bescherming te krijgen in meerdere Europese landen. Echter, het resulterende “Europese octrooi” is een bundel van nationale octrooien. Dat wil zeggen dat het individuele landenrechten betreft.

Een Europese octrooiaanvraag kan worden ingediend bij het EOB en kan geldig worden gemaakt in de 38 lidstaten aangesloten bij het Europees Octrooi Verdrag. De aanvrager kan daarbij aangeven in welke landen hij bescherming wil. Na verlening moet het octrooi in elk van de gekozen landen apart geldig worden gemaakt, onder andere door een vertaling van de conclusies (claims) in de lokale taal. Ook moeten er daarna taxen per individueel land worden betaald.

Het grote voordeel van het Europese octrooisysteem is dat je met één aanvraag en centrale  verleningsprocedure bescherming kunt krijgen in meerdere landen. Dit maakt het proces eenvoudiger en goedkoper dan het afzonderlijk indienen van aanvragen in de gewenste landen. Het nadeel is wel dat, in geval van een geschil of inbreukprocedure, je in elk land waar het octrooi geldt apart juridische stappen moet ondernemen.

Daarom ook is er gewerkt aan het Unitair- of Eenheidsoctrooi, dat dezelfde bekende procedure volgt bij het EOB, maar wel directe bescherming biedt in alle deelnemende landen, zonder de noodzaak van nationale octrooien. Dit systeem is op 1 juni 2023 in werking getreden. Op dit moment zijn er 18 landen aangesloten bij het Unitair octrooisysteem, inclusief Nederland.

Kortom, het Europese octrooisysteem biedt een mooie en efficiënte manier om octrooibescherming te verkrijgen in meerdere landen, maar het is wel handig om je goed te laten voorlichten over alle voor- en nadelen van de mogelijkheden hierover. We vertellen je er graag meer over. Zie onze contactpagina voor alle relevante contactgegevens.